Stale nierdzewne – charakterystyka

//Stale nierdzewne – charakterystyka
Stale nierdzewne – charakterystyka 2017-02-09T15:18:24+00:00

Stale nierdzewne – charakterystyka podstawowych gatunków

Pojęcia „stal nierdzewna” lub „stal kwasoodporna” są umowne. Każda stal charakteryzuje się określoną ograniczoną odpornością korozyjną w stosunku do środowiska, w jakim się znajduje, zależną m.in. od temperatury.

Typ (AISI) Charakterystyka
304 Popularna stal nierdzewna powszechnego zastosowania. W przemyśle spożywczym stosowana szeroko na wyposażenie nie mające kontaktu z produktem.
316 Stal kwasoodporna powszechnie stosowana w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym i spożywczym, o zwiększonej (w stosunku do stali 304) odporności na korozję.
316L Stal kwasoodporna o zmniejszonej zawartości węgla, o podwyższonej odporności na korozję międzykrystaliczną. Szczególnie zalecana przy elementach spawanych.