Węże do substancji spożywczych
Węże dla przemysłu spożywczego – informacje ogólne
Węże do substancji spożywczych wykonane są z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Węże te posiadają warstwę wewnętrzną z mieszanek gumowych koloru białego, pozbawionych zapachu i smaku, a także z PVC, polietylenu i innych polimerów o dużym stopniu czystości, pozbawionych szkodliwych substancji i nie pogarszających własności zdrowotnych i organoleptycznych produktów. W zależności od typu węża, przeznaczone są do substancji spożywczych takich jak woda pitna, mleko i jego przetwory, alkohole i soki owocowe, napoje, tłuszcze, oleje, itp. Stosowane są również w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.
Węży do tych zastosowań szukaj również: w grupach węży uniwersalnych, teflonowych, silikonowych, przesyłowych (dla sypkich substancji spożywczych), odciągowych, metalowych, węży do substancji chemicznych i węży TYGON®.
Typ produktów:
Lista produktów:
Potrzebujesz pomocy przy doborze produktu lub nie znalazłeś właściwego produktu?
Dodatkowe informacje:
Faq – Węże spożywcze:
Norm dla węży spożywczych jest kilkanaście. Wymagania dla węży dopuszczonych do użytku na terenie Unii Europejskiej zawarte są w regulacjach prawnych:
– Rozporządzenie 1935/2004/EC,
– Rozporządzenie 2023/2006/EC,
– 10/2011/EU.
Często wymagane są przez klientów inne standardy takie jak:
– FDA – Food and Drug Administration,
– NSF – National Sanitation Foundation,
– 3-A – 3-A Sanitary Standards,
– BfR – Bundesinstitut für Risikobewertung.
Woda pitna (czyli woda przeznaczona do spożycia przez ludzi) podlega specjalnym uregulowaniom. Woda pitna i jej instalacje przesyłowe i dystrybucyjne (w tym stosowane do tego celu węże) podlegają ogólnym uregulowaniom europejskim (dyrektywa 98/83/EC) oraz szczegółowym uregulowaniom krajowym:
– PZH – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny,
– KTW – Kunststoffe im Kontakt mit Trinkwasser,
– DVGW – Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches,
– WRAS – Water Regulations Advisory Scheme,
– NSF-61 – NSF/ANSI Standard 61.
Nie każdy wąż spożywczy nadaje się do wszystkich rodzajów żywności.
Każda substancja spożywcza może być przypisana do określonych rodzajów żywności i imitowana podczas badania migracji określonym symulantem wg szczegółowej tabeli zawartej w rozporządzeniu 10/2011/EU (przykładowo: mleko i alkohol 20-50% wymaga płynu D1, ocet – płynu B, lody – płynu C, a musztarda i substancji oleiste oraz tłuste – płynu A, B i D2).
Dlatego tak ważny jest poprawny dobór węża spożywczego, tworzywowego do konkretnego produktu przesyłanego wężem.
Wąż tworzywowy aby był elastyczny zawiera dodatek tzw plastyfikatorów.
W zależności od przeznaczenia węża i jego wymogami zgodności z odpowiednimi symulantami (wg rozporządzenia 10/2011/EU) plastyfikatory są różne.
Niektóre substancje przesyłane wężem mają zdolność do wypłukiwania pewnych plastyfikatorów. W efekcie wąż może sztywnieć z czasem.
Dzieje się tak wówczas kiedy dobór węża spośród szerokiej ich gamy, do konkretnej substancji, nie był poprawny.
Oprócz powodów powyższych (chemicznych) węże mogą z czasem sztywnieć (starzeć się) pod wpływem czynników fizycznych jak np. promieniowanie UV.
Nie wszystkie węże zawierają dodatki poprawiające odporność na UV.